Máme doma návštěvu

07.04.2015 14:15

 

Měsíc leden L.P. 2015

 

Už jsou to dva týdny, kdy u nás bydlí naše sestřenice. Má takové legrační jméno – Eleonora. Ale my jí říkáme Eliška. Bydlí teď s námi, protože její maminka leží v nemocnici. Elišce se brzy narodí bráška. A její táta pracuje. Takže se o ni nemůžou starat.

 

Nejdříve jsem nebyl nadšený, když mi máma řekla, že tu s námi bude bydlet holka. Ale uznávám, že na holku docela ujde. Od ní jsem se dozvěděl starou rodinnou legendu o upíří princezně:

 

Její prapraprapraprababička s úžasným jménem Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu se narodila nedaleko Čelákovic, na zámku v Mělníku. Po svatbě se jí nejdříve narodila dcera a až po dlouhé době syn. Dříve šlechticové chtěli vlastně jen syny. Jako následníky trůnu, knížectví a vůbec všeho majetku. A tahle kněžna Eleonora hodně věřila na bylinky a přírodní léčitelství. Dokonce se říká, že chovala vlky a pila jejich mléko. Proto se jí prý začalo říkat upíří princezna.

 

Ale Eliška říká, že to je možná i proto, že to byla taková moderní kněžna. Po smrti svého manžela knížete Schwarzenberka (zastřelil ho omylem nějaký císař na honu v Brandýse nad Labem) se kněžna Eleonora začala chovat víc jako muž – kouřila tabák, chodila na lov, vedla sama panství. A to kdysi dávno vážně kněžny moc nedělaly.

 

Tohle už je druhá rodinná legenda, která naší rodinu spojuje s upíry. Myslíte, že ty moje špičáky jsou vážně upírské?

 

Váš Čenda Czerný z Čelákovic